Published On: 2020.11.26.1652 words8,3 min read

Minden, amit a termékfotózás folyamatáról tudnod érdemes!

Legyen szó akár online értékesítésről, egy katalógusról, plakátról vagy újságcikkről, a termékekről készülő fotók minősége minden esetben lényegi kérdés. Nem mindegy, hogyan prezentáljuk eladni kívánt portékánkat, és az egyes felületek mind más és más követelményeket támasztanak felénk, csak úgy, mint az egyéni elképzelések és a termékek egyedi tulajdonságai.

Ahhoz, hogy valóban azt kaphasd egy profi fotózást követően, amit előzetesen elképzeltél, vagy még annál is jobbat, fontos, hogy már az elején tisztába legyél a lényegi kérdésekkel és az azokra adható válaszokkal is.

Hogy a fotózás közben ne legyen elkerülhető fennakadás, nézzük meg, hogyan zajlik egy konkrét termékfotózás folyamata nálunk, és mik azok a kérdések, amikkel találkozni fogsz a megrendelés és a képek átvétele közötti események kapcsán.

axe fotózás

Az első lépés minden esetben a kapcsolatfelvétel és az árajánlatkérés, amit ide kattintva egyszerűen meg is tehetsz az oldalon.

Az információk, amikre elengedhetetlenül szükségünk lesz a pontos árajánlat kiadásához:

  • Konkrétan mik a termékek?
  • Milyen azok felülete, mérete?
  • Mennyi termékről kell képet készíteni?
  • Termékenként hány fotóra van szükség?
  • Milyen platformokon szeretnéd a képeket felhasználni?
  • Hol zajlik majd a fotózás?
  • Milyen koncepció szerint szeretnéd, hogy a képek elkészüljenek?

A fenti kérdésekre adott válaszok tükrében már a legtöbb esetben pontosan meg is tudjuk határozni, mekkora a fotózás eszközigénye, mennyi időt kell várhatóan a képek elkészítésébe befektetni, valamint azt is, hogy mennyi utómunkára lesz szükség a tökéletes végeredményhez. Teljesen más munkafolyamatot jelent egyszerű, fehér hátterű képeket készíteni egy matt felületű termékről, mint például kreatív fotókat csinálni egy üvegről. Nem csak az idő, de az eszközigény is más, ezért is olyan fontos, hogy előre tisztázzuk, mit és milyen módon kell majd lefotózni.

tárgyfotózás világítás

A folyamat gyorsaságát Te is nagyban elősegítheted, ha minél pontosabban meg tudod határozni elvárásaidat és céljaidat a képekkel kapcsolatban, valamint jó minőségű, hibátlan termékeket biztosítasz a fotózáshoz.

Itt meg kell jegyeznem, hogy a fotós legtöbbször egyben illuzionista is, hiszen a technikai tudás, az egyéni látásmód, valamint az utómunka célirányos használata segít abban, hogy egy terméket akár valószínűtlenül is jó színben tüntessünk fel és kihangsúlyozzuk legideálisabb tulajdonságait. Ugyanakkor varázsolni nem tudunk, a képen megörökíteni csak a valóságot vagyunk képesek, és a hibák utólagos javítására is csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre, ha elvárás az is, hogy a képek valóban szépek és ízlésesek legyenek. Fontos emiatt, hogy mindig a legszebb, lehetőleg hibátlan, korcoktól, szakadásoktól, kosztól mentes termékeket biztosítsd a fotózásra!

szemüveg fotózás

A pontos árajánlathoz azt is meg kell határoznunk, hogy mit szeretnél látni termékeidről a képeken. Sokszor mondják nekem megrendelőim, hogy „rád bízom, csináld csak, ahogy jónak látod”, ami egyáltalán nem célravezető a legtöbb esetben. Én a termékekre első sorban fotósként és egyben laikusként tekintek, nem ismerem sem az értékesítési stratégiát, sem pedig a termék kiemelkedő előnyeit, kompozíciók esetén nem feltétlenül vagyok vele tisztában, hogy melyik az a termék, amit leginkább hangsúlyoznom kell. Ha azonban ezeket az információkat már az elején tisztázzuk, szem előtt tudom tartani őket a fotózás során.

Nagy szerepet játszik a folyamatban a szubjektivitás ténye is. Ami nekem szép, és ami Neked, az nem feltétlenül jelenti ugyan azt, és ez teljesen természetes. Mivel a szépségnek nincs egyetemes igazsága, mindenkinek más tetszik, örömmel veszem, ha mutatsz néhány példát arról, milyen stílust képzeltél el, milyen látványvilágot tekintsek kiindulási alapnak.

A képek elkészítésének árát a fotózott termékek darabszáma és a megrendelt képek mennyisége is nagyban befolyásolja. De nagyon fontos számításba venned, hogy a darabszám a díjjal egy bizonyos pontig nem lehet egyenesen arányos, hiszen egy fényképet elkészíteni egy termékről gyakorlatilag majdnem ugyan annyi előkészülettel, befektetett energiával és idővel jár együtt részemről, mint ha mondjuk 10-20 termékről készítettem volna képeket. Ez az oka annak, hogy 10 megrendelt termékkép alatt beállási díjat is felszámolok minden esetben

Egyértelmű helyezetekben a személyre szabott árajánlatot a kapcsolatfelvétel során meghatározott paraméterek alapján össze tudjuk állítani, de ha a koncepció megköveteli, vagy hosszabb távú együttműködés részleteit kell tisztáznunk, akár további telefonos vagy személyes egyeztetések is szükségessé válhatnak.

kék bogyók

Az árajánlat kiadását és elfogadását követően egyeztetjük a fotózás részleteit. A helyszín lehet nálunk, a Prime Studióban, ahol professzionális körülmények és eszközök állnak rendelkezésre, de szívesen kiszállunk helyszínre is igény vagy szükség esetén.

Előbbi esetben tisztáznunk kell, hogyan kerül a termék hozzánk a stúdióba, utóbbi esetben pedig azt, mik a helyszín adottságai, hogy tudjam, milyen eszközöket kell magammal vinnem.

A megbeszélt időpontban, az egyeztetett helyszínen megtörténik maga a fotózás, amin, ha szeretnél, Te is részt vehetsz, de ha online vagy telefonon is, közben mindenképpen folyamatos kapcsolatban kell lennünk egymással. Sok tényező csak menet közben derül ki, az elsőre egyszerűnek tűnő lehetőségek megoldhatatlan helyzetekké is változhatnak, a koncepcióváltást pedig minden esetben egyeztetnünk kell, hogy a folyamat ne vegyen olyan irányt, ami később a termékek újra fotózását követeli meg. Legalább az első néhány kép jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy közösen meghatározzuk a jó irányvonalat.

A fotózást követően az elkészült képeket először nyersen, tehát utómunka nélkül küldöm meg számodra digitálisan, így jóvá tudod hagyni őket. Ez egy fontos lépés, hiszen a fotózással a munka még nem ér véget, az utólagos módosítások pedig sok időt is igénybe vehetnek, fontos emiatt, hogy ezt csak a megfelelő képeken végezzük el. A fotózás közbeni folyamatos egyeztetés azért is lényeges, mert a folyamat közben még tudjuk változtatni a részleteket, a koncepciót vagy a kompozíciót, utólagosan azonban ez már nem lehetséges.

rubik kocka fotózás

A képek kiválasztása után történik a fizetés, -ha csak az ügyfél máshogy nem kívánja – átutalással, majd megkezdődik az utómunka. A képek végleges megküldésének határidejét már az utómunka megkezdése előtt be tudjuk határolni, a képek számától és a szükséges módosítások mennyiségétől függően. Semmit nem szeretek elkapkodni, hisz termékfotók esetén a legapróbb részletek is nagy jelentőséggel bírhatnak, ugyanakkor mindig törekszem az előre megbeszélt határidők betartására.

Tehát, mint látható, a folyamat alapvetően is jól optimalizált, de folyamatosan törekszem a megrendelőim elégedettségét elérni. Hathatós közreműködéssel és a részletek pontos egyeztetésével azonban Te is sokat hozzá tehetsz ahhoz, hogy a végeredmény valóban az elképzeléseidnek megfelelő legyen, a termékfotózás teljes folyamata zökkenőmentesen menjen végbe!

Vágjunk bele minél előbb a közös munkába, és én megígérhetem: értékesítésednek, branded építésének sikere a képek minőségén biztosan nem fog múlni!

Bodogán Sándor